mandag 28. februar 2011

David Almond: Gåten Skellig

David Almond: "Gåten Skellig" var en av julekalenderbøkene mine som jeg fant fram i januar. Jeg leste den vel før "Marerittakademiet" strengt tatt. Det er ikke alltid jeg husker å fortelle mamma om det når jeg har lest en ny bok, nemlig! Men, men. Vil du vite litt om hva den handler om? Bare se her:

Det handler om Michael, som flytter inn i et nytt hus med den nyfødte lillesøsteren sin og familien. Men lillesøsteren blir syk, - Michael tar det veldig tungt, og ”slipper” å gå på skolen. Han bare går rundt i nabolaget for å bli kjent med det. Så treffer han ei jente som heter Nina, som heller ikke går på skolen – hun har hjemmeskole. De undersøker garasjen til Michael, der finner de en mann som har ligget der lenge. De prøver å hjelpe han med å komme seg ut av garasjen, men han har en sykdom som gjør at han ikke klarer å bevege seg. De flytter ham til et annet hus, der forvandler han seg til det han egentlig er: Hva det er? Det kan du lese selv…  ;-)


Terningkast: 5++



onsdag 23. februar 2011

Dean Lorey: Marerittakademiet 1



Dean Lorey: "Marerittakademiet 1" fikk jeg av onkel Ståle i julegave; og den tok jeg fatt på i januar. Den var så spennende at den var lest ut på bare noen få dager! Anbefales med andre ord!


Her er min mening om boka:


Det handler om en gutt som har ”gaven”, som det kalles. Gaven er en måte man kan trekke skumle dyr opp fra underverdenen på. Gutten klarer å finne en av ”de navngitte”, de verste av alle. Enten må han reduseres, eller gå på opplæring. Denne gaven kan brukes mot underkravlere og slike vesener. Boka var ganske skummel, anbefaler den på det varmeste for de som liker spenning og skumle bøker.


Terningkast: 6

Joachim Massanek: Den helsprø fotballbanden 13 – Markus den egenrådige


Joachim Massanek: "Den helsprø fotballbanden 13 – Markus den egenrådige" kom fra Boeing-klubben i januar, og siden jeg har lest nr. 9, 10, 11 og 12 også, så måtte jeg jo lese denne ;-) På tysk heter serien "die Wilden Fussball kerle"...

Her er min dom over denne boka:

Handler om Markus, en jeg-person. Vi ser hele historien fra Markus sin synsvinkel. De ble utfordret av de bestialske beistene om tittelen ”Verdens sprøeste fotball-lag”. De må trosse sommerferien, som uansett blir gørr, og rømme hjemmefra. De må sykle 165 mil, hvilket er mye, på fem dager, for å komme fram, ellers vil de bli kalt ”bleiebarn” av alle de kjenner. De kommer fram, og Markus blir den store helten. Han redder laget flere ganger når BB går til angrep. Det slutter med revolverduell, og uavgjort.


Terningkast: 5++ 

torsdag 17. februar 2011

Luc Besson: Arthur og minimoyene




Luc Besson: "Arthur og minimoyene" er både film og bok; de fleste kjenner kanskje til filmen best? Jeg hadde sett filmen FØR jeg leste boka denne gangen; og likte den veldig godt. Dette var også ei julegavebok; kjekt å få bøker i gave, synes jeg! 

Her er det jeg sa om boka da jeg var ferdig, leste den i januar i år:

Arthur finner minimoyene, som bestefaren oppdaget først. Minimoyene er to cm lange, og lever i hagen til bestemoren hans. Han blir nødt til å redde dem fra den store Malthazar. Denne boka har ingen slutt; må vente på del 2.

Terningkast: 5++


Klaus Hagerup: Markus og den store fotballkjærligheten



Klaus Hagerup: "Markus og den store fotballkjærligheten" fikk jeg av storesøster i julegave i fjor! Jeg liker at bøker har ordet "fotball"  i tittelen, så denne leste jeg fort i løpet av et par dager i romjulen... Etter at jeg hadde lest boka, fortalte jeg dette til mamma:

Den handler om Markus og bestevennen hans. Markus forelsker seg i en 16 år gammel jente, som er søstera til en fotballspiller. Hun er bedre til å spille fotball enn broren! Markus vil gjerne imponere henne, med å spille en perfekt fotballkamp. Bestevennen hjelper ham med å komme i form, siden Markus hater all slags sport. Til slutt tar han en glidetakling rett på henne, og sparker vekk all kjærligheten.


Terningkast: 4+

tirsdag 15. februar 2011

Bjørn Sortland: Ankor-mysteriet


I november i fjor kastet jeg meg over denne: Bjørn Sortlands "Ankor-mysteriet". Dette er foreløpig den siste boka om kunstdetektivene jeg er ferdig med. Men jeg holder på å lese "Oslo-mysteriet" på skolen for tiden; vi har nemlig alltid ei bok liggende i skuffa på skolen, som vi kan ta fram når vi er ferdige med oppgavene våre. Heldigvis har vi mange bra bøker på skolebiblioteket!

Her er det jeg ville fortelle om "Ankor-mysteriet":

David, Sissel, Knut og Inga : Etter en serie forferdelige hendelser, får Knut sovepulver i kaffen. Like etterpå møter de en mann som ser ut til å gjøre dem vondt. Så blir Inga og sjåføren arrestert for smuglig og stjeling som de ikke har gjort. David, Sissel og Tor legger en plan for å befri Inga og sjåføren. De drar til Bayon-ruinene og ser at mosefjerneren står bak, og skal stjele hele Avolakitesvara-hodet. De filmer alt med et kamera og drar til politistasjonen; tror de… Men så møter de Espen; han har bil, og de får sitte på. Det viser seg at Espen er en av skurkene. De blir kjørt til en bro; de hopper ned.  Ikke frivillig. Broa er bare en meter, så fallet skader dem ikke. Det er over tre tusen krokodiller rundt dem, der de står på en stein. De klarer å rømme, med hjelp. Onkel William gir dem cola, de blir overrasket. De forteller hele historien, og han forteller litt om sin jobb. De møter den onde, Stig Svartvik, men de vet ikke at han er ond. Han sier at de har tatt skurkene. Noen gåter forblir uløste; men det er slutt for denne gang.
Boka var full av spenning og mysterier, litt skumlere denne gangen. 

Terningkast: 6

Vet du hvor Ankor ligger, forresten? ;-)

Bjørn Sortland: Luxor-mysteriet


I oktober i fjor leste jeg også enda ei bok om kunstdetektivene av Bjørn Sortland, nemlig "Luxor-mysteriet ". Luxor ligger i Egypt; og der foregår det jo mye i disse dager...
Her er det jeg sa om denne boka:


David, Sissel, Knut og Inga møter en engelsk forretningsmann som driver med litt av hvert. Han forteller dem om et hotell som heter ”Alis Inn”. Selv kjenner han Ali. I Alis Inn er de veldig nervøse; det er et sted der skurker oppholder seg, men det vet ikke familien. Hun som jobber i skranken gir dem så vidt et rom; de får overnatte i en natt mot overtaling. Dagen etter møter de Ali på Alis Inn. Han forteller dem en historie om noen barn som blir kidnappet. Etterpå må David og Sissel gå opp, mens de voksne snakker sammen. David og Sissel blir kidnappet. Sissel og David klarer å rømme, sammen med de andre barna som var kidnappet. De kjører bil selv om de ikke kan det, de klarer å komme til Luxor. Der møter de resten av familien, og tilkaller politiet, som med en gang drar og fanger skurkene. De får en dusør for å ha fanget skurkene; men sjefen unnslapp. Pengene skal gå til en syk jente.
Den var spenningsfull, god og full av mysterier, liksom.

Terningkast: 5++


Charles Dickens: Oliver Twist

Filmcoveret...
Charles Dickens: "Oliver Twist" var en av de klassiske barnebøkene jeg ønsket meg lenge. I sommer kom bestemor og bestefar med en bunke barnebøker som mamma og onkelen min hadde hatt da de var små - og tenk, så var dette én av bøkene i bunken! Også denne gangen "lokket" mamma med at vi skulle leie filmen etter at jeg hadde lest boka; så den slukte jeg i løpet av oktober 2010.

Her er det jeg ville fortelle om boka etter å ha lest den:

Boka handler om Oliver, Fagin, Rosie, herr Bromlow, Monks og Jack. Oliver bor i et fattighus, og blir kjøpt av en som lager kister, som han rømmer fra. Han rømmer til herr Bromlow, men der blir han fanget av Nancy, som får ham med til Fagin og Monks. De tvinger ham til å gjøre innbrudd, men Oliver blir skutt, og innbruddet blir en fiasko. Da Rosie ser ham, tilkaller de dr. Lossborn, de adopterer ham. Han er lykkelig helt til han får vite at Monks egentlig er halvbroren hans. Herr Bromlow, Rosie fanger Monks, og forteller hele historien til Monks og Oliver. De finner et testamente, der det står at faren gir 300000 pund til begge to. Det blir en lykkelig slutt for alle unntatt Monks.


Terningkast:


Filmen var også veldig bra, og kul. Men den var ikke akkurat som boka, synes jeg. 

mandag 14. februar 2011

Derek Landy: Skranglebein Likanes – lek med ilden

Etter å ha lest den første boka om Skranglebein Likanes, hadde jeg lyst på flere bøker av samme forfatter. Den var jo bare spennende og morsom! Derfor dro jeg mamma med meg på bokhandelen en lørdag; og der fant mannen i butikken ut at det fantes ei bok til om Skranglebein Likanes! Vi bestilte den, og jeg måtte vente noen dager før jeg fikk den... Men da gikk det fort å lese den!



Ble ferdig med den i oktober, og sa dette om den etterpå:

Den handlet om de samme som i første bok, bortsett fra Hæslig. De må stoppe en ”slemming” kalt Hevnevik. Han vil også finne de ansiktsløse, og for det trenger han Lord Vulcans rustning, og den klarer han å få tak i. Men det eneste Hevnevik vil ha for å bringe de ansiktsløse tilbake, er Valkyrie Torn (Stephanie). Og han slår seg sammen med mange, og klarer å få blod fra Valkyrie. Slik gjenoppstår nesten de ansiktsløse. Egentlig bare en prototyp. Heldigvis klarer Valkyrie Torn i siste sekund å ødelegge groteskeriet, trodde hun… Hun drepte han, men Groteskeriets hyl brakte de ansiktsløse tilbake! Boka var artig, spennende, praktisk talt som i første boka.


Terningkast: 6++


Hører at det skal komme flere bøker i serien, men så vidt jeg vet har det ikke kommet ut noen ennå - iallefall ikke på norsk. Men når det gjør det, skal jeg hvertfall få tak i den!

Derek Landy: Skranglebein Likanes

Etter å ha lest masse i sommerferien og på ettersommeren i fjor, tok jeg en liten lesepause da skolen begynte. Hadde i grunnen lest de bøkene jeg hadde lyst til å lese fra bokhylla mi, og var nok mer opptatt av kompisene og fotballen ei stund. Begynte på noen bøker, men hadde liksom ikke noe hast med å fullføre dem... Helt til mamma kom hjem med denne boka i september!


Derek Landy: "Skranglebein Likanes" var ei bok som mamma tilfeldigvis kom over på salg på en bokhandel, og gjett om jeg er glad for det! Det er nok en av de kuleste bøkene jeg har lest! Mamma lovte å lese den også; men hun er skikkelig treg med å lese den ferdig...

Her er det jeg sa om boka da jeg var ferdig med den i oktober i fjor:

Det handlet om Skranglebein Likanes, Tanita Dyp og Stephanie. De må stoppe Termius Orm før han overtar hele jorden. Orm prøvde å få de ansiktsløse tilbake, så han kunne herske over jorda, ved siden av dem. Men han trenger Navnenes Bok for å få dem tilbake, og for å få det, dreper han alle i Det Høye Råd. Han trenger også Septer for å drepe dem. Da han hadde fått dette, kom Skranglebein inn i bildet. Han har sin egen måte til å få ødelegge ting, og han får Termius Orm til å ødelegge den selv. Jeg likte boka fordi den var spennende og artig. Den er uhyre morsom, i hvert fall Skranglebein, og hans metoder.


Terningkast: 6++


(Mamma sier terningen ikke viser mer enn seks, men jeg kan iallefall sette på noen plusser...)





søndag 13. februar 2011

Jørn Jensen: En tøff finte (Leseløvebok)



På slutten av sommerferien i fjor, begynte jeg å gå tom for bøker å lese... Så derfor fant jeg fram til denne boka, selv om jeg hadde lest den før (husker ikke når). Noen ganger er det allright å lese ei bok flere ganger, synes jeg. Alt trenger jo ikke være vanskelig å lese heller! Dessuten elsker jeg fotball; de eneste faktabøkene jeg orker å lese, handler om fotball, forresten. Men det er ok å lese fortellinger som handler om fotball også! Her er det jeg sa etter å ha repetert denne boka i juli 2010:

Handler om en gutt som heter Jeppe og laget hans, som skal spille en turnering. Men den blir avlyst. Og så kommer Louise fra laget på en idé om at de skal samle inn penger selv til turneringen, og det klarer de. De spiller turneringen, og kommer til finalen. De spiller en sterk kamp, men vinner på grunn av den tøffe finten som Jeppe og Louise hadde øvd på etter treningene. Historien var veldig bra.


Terningkast: 4 

Tegneserieboka om Dracula.

Plakaten til teaterstykket vi så!

Da vi var i Firenze i sommer, dro hele gjengen på et teaterstykke i det tidligere fengselet i byen, "Bargello". I dag er det et museum der; men midt i den enorme borg-bygningen er det et stort åpent rom uten tak. Der var forestillingen! Skuespillerne snakket engelsk, og det var tekstet på italiensk på murveggen... Så mamma ble tolken min; hun satt og oversatte så godt hun kunne underveis... Må innrømme at det var et ganske skremmende stykke; det hele startet med at vi så (ekte!) flaggermus fly høyt over hodene våre... Mamma hadde prøvd å spørre om de anbefalte stykket for meg (jeg ble 9 år i juli), men fikk ikke noe skikkelig svar. Så vi "tok sjansen"... Det ble en opplevelse vi snakket om lenge etterpå, iallefall!!

Her er fra selve forestillingen...


Skal si jeg ble hekta på Dracula og historien om ham etterpå! Det er en utrolig spennende historie; skremmende, mystisk og overnaturlig... Så mamma kjøpte denne boka til meg da vi kom hjem; her er hele historien om Dracula tegnet. Finner ikke noe bilde av den, dessverre. Men her er dommen min etter å ha lest boka:

Det handler om en gammel gammel mann som heter Vlad Dracula, som lever av å suge blod fra folk om natta. Men professor Van Helsing, Dr. Stewart, Mina og Jonathan skal stoppe han. Til slutt møter de Dracula selv, og Jonathan dreper Vlad Dracula med hjelp av to sverd: Ett i hjertet, og ett i halsen. Tegningene var bra, men kunne vært litt mer forståelige.


Terningkast:

Roald Dahl: Georgs magiske medisin



Roald Dahl: "Georgs magiske medisin" leste jeg i juli i fjor; det var en av bøkene mamma hadde pakket med i feriekofferten... Her er det jeg sa om boka:

Det handler om en gutt som heter Georg, og en ufyselig bestemor, som bare er slem hele tiden. Så bestemmer Georg seg til å lage en magisk medisin, som får bestemoren til å vokse og vokse. Når faren kommer hjem, har Georg brukt medisinen på en høne. Da ville faren at Georg skulle bruke resten av medisinen på alle dyrene. Da det var gjort, ville de lage flere magiske medisiner, men de funket ikke. Da bestemoren drakk medisin nr fire, begynte hun å krympe. Til slutt hadde hun krympet helt bort. Og slik endte boka.  Boka var ”ufyselig gyselig spennende”, og morsom – lo litt.


Terningkast: 4+ 

Khaled Hosseini: Tusen strålende soler



Khaled Hosseinis "Tusen strålende soler" er vel ikke akkurat ei barnebok,  men denne boka hadde mamma og storesøster med seg til Italia i fjor sommer, som "sommerlektyre", som mamma kaller det... De drev og pratet om den hele tiden, spurte hverandre hvor langt den andre hadde lest osv., og jeg ble rett og slett nysgjerrig. Da jeg sa jeg ville lese den, sa mamma nei. Hun mente jeg var for ung. - "Du kommer ikke til å like den likevel", sa hun... Men der tok hun feil! På en av de laaange kjedelige bilturene våre til en ny italiensk by, "lånte" jeg storesøsters bok. Og jeg var kommet langt før mamma oppdaget hva jeg leste... ;-). Da gav hun opp, og så fikk jeg lese den likevel. Og det var jo litt kult at vi alle tre kunne snakke sammen om boka. Nå er det bare pappa som ikke har lest denne boka i familien...

Her er det jeg sa om boka etter at jeg hadde lest den:

Det handler om ei jente som heter Mariam og ei som heter Laila. Disse to blir allierte i kampen mot en brutal ektemann og et kvinneundertrykkende samfunn. Samfunnet og Taliban setter ikke pris på kvinnene. Det var krig i Afghanistan, så kvinnene prøvde å rømme vekk fra landet og ektemannen, men de kom ikke gjennom porten til Pakistan. Boka endte med at Mariam ble kastet i fengsel for å ha drept ektemannen sin, og at Laila ble sammen med Tariq, som var kjæresten hennes fra barndommen. Hele boka var veldig veldig bra; all den historien som var i den. Den var litt voldelig. Jeg anbefaler den!


Terningkast: 6++

lørdag 12. februar 2011

Clive Staples Lewis: Den siste striden

Clive Staples Lewis: "Den siste striden" er bok nummer 7 i Narnia-serien! De andre bøkene, "Reisen til det ytterste hav" (nr. 4), "Sølvstolen" (nr. 5), og "Hesten og hans gutt" (nr. 6) leste jeg på skolen; og glemte helt å fortelle mamma at jeg hadde lest dem! Derfor skrev vi aldri noe referat fra dem... Men jeg syntes det var bra bøker, alle tre! Men så er jo Narnia-serien noe for seg selv da...



Den siste boka i serien, "Den siste striden" altså, leste jeg i sommerferien i fjor. Her er min dom etter å ha lest denne boka:


Handler om en gutt som heter Eustace og ei jente som heter P, og en konge i Narnia som heter Tirian. De skal redde Narnia fra hovedfienden, som er Colormen, og en  ape som har kledd ut et esel for å ligne løven Aslan. Da barna og Tirian henter ”Aslan”, så drar de dit det er et stort møte for alle narnierne. Der tror de at Aslan er den samme som Tash. Så dør apen, fordi den blir kastet inn til Tash i en låve. Etter det ender den store krigen, Narnia og Colormen mot de som virkelig vil kjempe for Narnia. Tirian og tilhengerne hans. Men de blir kastet inn i låven, og oppdager at innsiden av låven er større enn utsiden; den er et eget land, der de møter Peter, Lucy, Edmund og de andre. Susan ville ikke være med denne gangen, hun var mer opptatt av festing og slikt. Så går de høyere opp og lengre inn i landet, sammen med Aslan. Der de kommer de til den virkelige Narnia, der hvor ingenting er ødelagt. Og over det virkelige Narnia ligger det virkelige England, der hvor barna kommer fra.
Alle land har en start og en slutt, men ikke… Narnia. Barn fra vår verden kan besøke Narnia bare de ønsker det nok.  Slik ender boka og serien om Narnia.  

Terningkast: 6+

En helt utrolig bra serie! Jeg anbefaler alle på det varmeste å lese den! C.S. Lewis har skapt sitt eget univers, og han har klart det fantastisk!

Arne Bergren: Gutten som hatet fotball

Arne Bergren: "Gutten som hatet fotball" hadde jeg ønsket meg en stund, etter å ha lest om den på internett. Jeg fikk den som overaskelsesgave da vi satt på flyet til Italia; og leste ut hele boka i løpet av flyturen... ;-). Den var ikke så lang, akkurat, og ganske lettlest. Resten av ferieturen lå den i kofferten, måtte jo ha den med hjem igjen!



Her er det jeg sa om boka etterpå:

Den handler om en gutt som hater fotball. Familien hans elsket fotball, men han likte det ikke, han likte best å lese. Men alle de andre guttene på skolen likte fotball, så han prøvde å bli med på noen kamper, men det gikk ikke så bra. Han fikk ikke til å like fotball. Han skjøt rett ut på sidelinja på den første fotballtreninga si. Da han kom hjem, skulle det vise seg at storebroren var lei av fotball, og at faren aldri hadde likt fotball, men han ville bare vise barna sine at han likte fotball.

Terningkast: 3+

Historien om Marco Polo

"Historien om Marco Polo" er en av flere faktabøker mamma har kjøpt til meg, og som hun håper jeg vil lese og lære noe av... Problemet er at jeg ikke er så glad i faktabøker; har aldri likt å lese om "fly, tog og biler", "historien om", "spennende fakta" og slike bøker... Jeg synes de er kjedelige! Jeg vil mye heller lese romaner og fortellinger, eller eventyr! Det må være litt spenning og action!
Denne boka ble jeg heller ikke helt ferdig med, men jeg fikk jo med meg hvem denne Marco Polo var da. Dette er det jeg sa etter å ha lest en del av boka i mai/juni 2010:


Den handler om en gutt som oppdaget steder, og sammen med storebroren og faren fikk møte keiseren av Kina. Han kom fra Venezia i Italia.  (Ikke ferdig).


Gav ikke noe terningkast, da jeg ikke leste den helt ferdig...

Bjørn Sortland: Venezia-mysteriet


Dette er den første boka i serien om kunstdetektivene. Den leste jeg i mai i fjor, fordi vi hadde bestilt Italia-tur til sommerferien, og Venezia var én av byene vi skulle besøke! Da jeg leste den, leste jeg om flere severdigheter jeg fikk lyst til å se, blant annet Marcus-kirken! Dette sa jeg om boka:

Utrolig bra, man lærte om kulturen. Den handla om en gutt som heter David, som sammen med sin søster måtte utforske garderoben til to av verdens farligste skurker. Da de endelig fikk fanget skurkene, fikk de en dusør. Men mesterhjernen (verdens farligste skurk) som hadde tenkt å betale for det skurkene skulle røve, slapp unna.


Terningkast: 5 

Clive Staples Lewis: Prins Caspian

I mars 2010 leste jeg  Clive Staples Lewis: "Prins Caspian", bok nummer 3 i Narnia-serien. Men av filmene var dette nr. 2, da. Her er det jeg sa om boka i fjor da jeg hadde lest den:

Den handla om Susan og Lucy, og om Peter og Edmund. Caspian måtte rømme fra slottet, så han tilkalte søsknene. Da de kom, la de en plan for å sloss med onkelen til Caspian, som hadde røvet slottet fra Caspian den tiende. Etter hvert kom det store slaget, der de sloss. Det startet med at Peter og onkelen sloss en mot en, da onkelen var død begynte det store slaget med begge hærene. Til slutt vant Caspian sitt lag.


 
Terningkast: 5++

tirsdag 8. februar 2011

Victor Hugo: Ringeren i Notre-Dame

Victor Hugo: "Ringeren i Notre-Dame" var en annen av klassikerne jeg leste; den leste jeg i februar i fjor (2010). Denne leste jeg helt alene; faktisk leste jeg to forskjellige versjoner av boka også! Mange av de klassiske barnebøkene er litt annerledes å lese, fordi språket og ordene er ganske gammeldagse. Det finnes litt mer oppdaterte versjoner av noen av dem. Selv liker jeg best "klassikeren", fordi det er den ekte boka, synes jeg!



Her er det jeg ville fortelle mamma om boka da jeg hadde lest den ferdig:

Det handler om en ungdom som heter Quasimodo og ei som heter Esmeralda, som er forelsket i Febus. Febus løy for Esmaralda. Det handler om Frollo som oppdro Quasimodo. Boka startet og sluttet trist. Esmeralda ble tatt av sigøynere, fra moren sin. Hun ble byttet ut med Quasimodo, men til slutt fikk Frollo Esmeralda drept. Men Quasimodo så at han lo da hun ble drept, og skjønte det hele, og dyttet Frollo utfor avgrunnen. Det var slik boka sluttet. Boka var sørgelig og litt spennende.


Terningkast: 5+

Rosmary Sutcliffe: Robin Hood




Rosmary Sutcliffe: "Robin Hood"; denne boka var en av de klassiske barnebøkene som jeg ønsket meg lenge! Hvem har vel ikke hørt om Robin Hood; helten som tar fra de rike og gir til de fattige?! Utallige tegnefilmer, barnefilmer osv. bruker denne historien som utgangspunkt. Tror det var en gang mamma og jeg satt og så tegnefilm på Disney channel på TV, at mamma gjorde meg oppmerksom på at dette egentlig var ei bok - og da visste jeg med en gang at jeg ville lese den! Etter det har jeg også laget meg ei liste over andre klassikere jeg har lyst til å lese; men de er ikke så lett å få tak i! Hvis du kikker i høyremargen her, finner du hvilke bøker jeg ønsker meg nå!

Etter å ha brukt deler av november og desember 2009 på denne boka; der mamma og pappa også bidro med å lese høyt innimellom, sa jeg dette om boka:

Boka handlet om Robin Hood og Marian og Lille-Jon, og banden til Robin. Til slutt endte det med at Robin og Marian døde, Lille- Jon overlevde. En gammel mann hevnet mordet på Robin. Boka var spennende og litt kjedelig noen steder, mest i begynnelsen.

Terningkast: 5++ 

Joachim Masannek: Den helsprø fotballbanden 10: Marlon

Joachim Masannek: "Den helsprø fotballbanden 10: Marlon" leste jeg rett etter nier´n, og likte den like godt. Faktisk sa jeg akkurat det samme om denne som den forrige, og gav den samme terningkast!

Boka var spennende, god og artig. Ikke det minste kjedelig.


Terningkast: 6

Joachim Masannek: Den helsprø fotballbanden 9: Joschka, det sjuende kavalleriet

Joachim Masannek: "Den helsprø fotballbanden 9: Joschka, det sjuende kavalleriet" er enda en av de bøkene jeg fikk i posten sammen med Boeing-pakken. Denne boka leste jeg i november 2009. Men jeg må ha vært passe lei da jeg skulle beskrive boka for mamma etterpå, for dette er alt jeg ville fortelle om denne:

Boka var spennende, god og artig. Ikke det minste kjedelig!


Terningkast: 6

Sier kanskje ikke så mye om hva den handler om, men den fenget iallefall! ;-)

mandag 7. februar 2011

Paul McCartney, Geoff Dunbar, Philip Ardagh: Høyt i det blå

Paul McCartney, Geoff Dunbar, Philip Ardagh: "Høyt i det blå" er ei bildebok som mamma fikk låne av en av damene på jobben sin! Datteren til dama syntes den var for skummel, og ville derfor låne den bort litt... Hun var litt yngre enn meg da ;-).


Selv om det er en bildebok, er det ganske mye tekst i den. Etter at ejg hadde lest den i desember 2009, sa jeg dette:

Det handler om et ekorn som heter Ed, og han finner seg en kjæreste. Men han finner seg ei ekornjente. Det handler litt om ei rotte, som reddet livet hans en gang. Og så er det en fryktelig kvinne som tar dyr og lar dem arbeide for seg, og lar dem sove i en fangekjeller. Jenta, som heter Edwina,  blir tatt, men så kommer en frosk som heter Frosko og tar opp en jerndings og redder jenta. Men så blir rotta tatt, og må arbeide. Så de drar mot dyreriket, så kommer dama sin krigsbåt og skyter mot dem, så de må forsvare seg. Rotta finner ut passordet, hopper ned fra båten, svømmer i land og sier passordet til dyrene. Så blir dama fanga, og mens Edwina satt i fangekjelleren, så møtte hun en skikkelig sterk loppe, som skrev ned passordet, så alle dyrene ble fri. Veldig spennende bok, og bildene var bra. Masse høydepunkter.


Terningkast: 5+ 

Peter Regan: Riverside boys: Spionen

Dette er også en av bøkene jeg har fått med i medlemspakken i Boeing-klubben. Denne leste jeg i november 2009, og etter å ha lest den, dikterte jeg dette til mamma:

Det handler om et lag  som blir  forrådt. Detektiven finner ut at det er Mandy Carr. Men dagen etter så finner han ut at det var en tabbe, og treneren for laget hadde allerede slått opp med Mandy. Han sier at det egentlig er Flintstone  med en feiltagelse.

Terningkast: 5

Astrid Lindgren: Mio min Mio


Det er ikke så ofte storesøsteren min leser for meg; men denne boka var liksom "vårt" prosjekt! Hun brukte en del kvelder i oktober/november 2009 på å lese boka høyt for meg. Vet ikke hvem som koste seg mest, jeg ;-).

Om boka sa jeg dette etterpå:

Handlet om Mio, ridder Kato, Jum-Jum, speiderne. Mio og Jum-Jum kom til ridder Kato sin borg, og ble fanget, og havnet i fengsel. Det var noen fugler som en gang hadde vært mennesker, som kom med sverdet som kunne skjære gjennom stein og metall. De boret gjennom døra. Og Mio hadde en sånn kappe, som han kunne vrenge og bli usynlig. Så gikk han med den kappa helt til ridder Kato sin dør. Der hoppa han inn og tok av seg kappa, og så begynte de og sloss. Mio drepte ridder Kato. Så dro han tilbake og hentet Jum-Jum. Boka var bra fordi den var spennende.


Terningkast: 4++

Clive Staples Lewis: Løven, heksa og klesskapet


Clive Staples Lewis: "Løven, heksa og klesskapet" leste jeg i oktober 09;  det er den andre boka i Narnia-serien. Jeg leste boka før jeg så filmen! Og likte begge deler.

I tredje klasse sa jeg dette om boka:

Den handler om Susan, Edmund, Peter og Lucy. Den handler om en heks også, og om en løve som heter Aslan. Heksa og løven er i stor slåsskamp i Narnia. Susan, Edmund, Peter og Lucy kjemper mot alle dem som er onde, sammens med de snille. Det er kentaurene, ånder, løver, hunder, dverger og flere andre. Det slutter med at heksa dør, og at resten av de onde dør etter tiden. De snille bekjemper dem. Skikkelig bra – morsomme navn, spennende handling.

Terningkast: 5++ 

Bjørn Sortland: New York-mysteriet

En annen bok jeg leste i september 09, var Bjørn Sortland med "New York-mysteriet".


Bjørn Sortlands serie om kunstdetektivene er kjempespennende, og kule bøker. Jeg har ikke lest dem i rekkefølge slik de kom ut (serien starter med "Veneziamysteriet"), men synes ikke det gjorde noe.

Her er det jeg sa etter å ha lest "New York-mysteriet":


Den handler om David og onkel William. Den handler om Thor, mammaen og pappaen. Det er to tyver; Ronald og Stig Svartvik, som tar pappaen og William til fange. De tar betong over dem, så de nesten ikke får puste. Det slutter med at tyvene fortsatt blir på frifot, men at familien ikke skal reise på ferie noe mer, fordi tyvene har fulgt etter dem hele tiden. Men David, han er fortsatt litt bekymret, fordi Stig og kona Else fortsatt er på frifot.
Skikkelig spennende bok, når jeg først begynte å lese den kunne jeg ikke stoppe. Det var litt gøy i starten, i midtdelen spennende, men slutten var litt kjedelig (de siste tre sidene).     


Terningkast: 6

Francescka Simon: Rampete Robin tar hevn


Enda ei av Rampete-Robin-bøkene! Francescka Simon:"Rampete Robin tar hevn" leste jeg i september 2009; det vil si etter at jeg hadde begynt i 3. klasse! Alle Rampete Robin-bøkene har vi nemlig på skolebiblioteket; så det var lett å låne med seg hjem!


Her er det jeg sa til mamma om boka etter at jeg hadde leste den. Da var jeg altså blitt 8 år.

Den handler om Petter som aldri får kjeft fra mora og faren sin, men Robin får det alltid. Petter er broren til Robin. Rampete Robin tar hevn, så da lurer han ham. Han får Petter til å klatre opp i et tre som han ikke får seg ned av, midt på natta. Petter får kjeft! Det synes Robin er bra, men pysjamasen er full av kvister. Så da får Robin kjeft også. Jeg synes boka var bra, men litt dårlig også. Dette var dårlig; ”rampete Robin på jobben” og ”rampete Robin og grusomme Guri”. Det var lite spenning i de kapitlene, og det var kjedelig.

Boka fikk terningkast: 3++

Etter denne, var jeg klar for litt andre typer bøker!

søndag 6. februar 2011

Den store eventyrboka





"Den store eventyrboka" er ei samlebok med flere eventyr, som har stått i bokhylla mi siden jeg var baby... Mamma og pappa har lest eventyr for meg innimellom, ett nå og da, liksom. Men etter sommerferien i 09, nærmere bestemt fra august til september, bestemte jeg meg for å lese alle eventyrene etter tur! Noen var mer spennende enn andre, men alt i alt liker jeg eventyr!


Dette er det jeg mente da jeg var ferdig med boka:

Likte best ”Jack og bønnestengelen”, likte minst ”Tyrihans som fikk kongsdatteren til å le”. Den siste var ikke så særlig morsom. Likte ”Jack” fordi den var morsom, og fordi den handlet om en kjempe.  

Terningkast: 5++

Ellers anbefaler jeg å høre eventyr på lydbok om kvelden; det kan være god sovemedisin...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...