fredag 5. august 2011

Erlend Loe - Kurtby

"Kurtby" var en av bøkene jeg lånte på biblioteket før sommerferien, og leste på Fugløya der vi ferierte en del av sommerferien. Lånte boka fordi jeg likte tegnefilmen "Kurt blir grusom", og dette er visst den siste boka om Kurt.


Kurtby handler om Kurt og familien hans. Det startet med at alle sammen ville på ferie, men ingen ville på det samme stedet. Den eneste måten å avgjøre det på er loddtrekning, og det er Bud som vinner. "Yuhuu, vi skal til Finland!", sier Bud. Alle sammen unntatt Bud gruer seg. Kurt kjører hele familien med trucken sin. Men han hadde ikke brukt kart, og kjører feil... Dessuten sovner han foran rattet, og trucken havner i ei elv. Familien er med trucken nedover elva, og etter hvert kommer de fram til et lite sted som heter Kurtby. Der er det en dame som sier at hun kjenner Jesus veldig godt; hun sier at Jesus har sagt at slemme barn skal få et knips på tissen... Når de skal døpes, må Kurt og alle ungene på do - men det har de ikke lov til. Derfor begynner de å bæsje midt i elva; og alle jubler over bæsjen! Men så sklir Kurt og faller oppi bæsjen, han dunker hodet slik at taleevnene og hukommelsen forandrer seg. Plutselig begynner han å snakke nynorsk!


Boka hadde en veldig gøy og rar humor, som Erlend Loe er kjent for. Det beste med boka er humoren; jeg lo mye da jeg leste. 


Terningkast: 5-
Et lite PS for voksne lesere:

"Knutbysaken
For en voksen leser er det umulig å lese Kurtby uten å tenke på Knutbysaken. Alle husker pastor Helge Fossmo som ble dømt for å ha manipulert barnepiken Sara Svensson til å drepe sin egen kone. Han var også mistenkt for å ha noe å gjøre med dødsfallet til sin tidligere kone som ble funnet død i badekaret. Sentralt i saken stod også den mektige Åsa Waldau, som var utpekt av menigheten som ”Kristi Brud”. Alle disse hendelsene klinger med når man leser om hvordan Kirsti Brud manipulerer Kurt inn i rollen som ny pastor i Kurtby. I starten er det Kirsti som styrer menigheten, men etter et stygt fall i elva under en voksendåp, endrer Kurt karakter radikalt – og blir vassekte svovelpredikant. Han snakker flytende nynorsk og siterer fritt fra urenhetslovene i Mosebøkene. "

Sitatet er hentet fra http://www.barnebokkritikk.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for kommentar! Det settes pris på!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...