onsdag 6. juli 2011

Jules Verne - Reisen til jordens indre

Jules Verne (1828 -1905)
Da er en av klassikerne innen barnebøker "fortært"; nemlig enda ei Jules Verne-bok! Startet på denne for lenge siden også, men da syntes jeg den var litt vanskelig, og fullførte ikke. Det er "den gamle" utgaven jeg har lest, for dette er en av bøkene som mamma hadde da hun var liten. Så språket er ikke "modernisert"; men tror den finnes i mer moderniserte utgaver også. Handlingen i boka er fra 1863, så det er ei skikkelig gammel bok! Det ser du kanskje på bildet av forfatteren også?!

Når jeg leste boka nå derimot, gikk det veldig greit å lese den!

Fant ingen bilder av boka slik min ser ut (den er en del av en serie barnebokklassikere som ble gitt ut for maaaange år siden!), men et bilde av filmen som kom ut i 2008 kan jeg ta med! Filmen så jeg for lenge siden, den var ikke akkurat helt som boka, men den var spennende. Men når jeg leste, så jeg for meg helt andre karakterer enn de som vises i filmen...Boka handler om en gutt som heter Alex, nevøen til den store professor Otto Lidenbrock. Otto finner en bok, som Arne Sakssunnem har skrevet et brev i, på gammelislandsk - baklengs! Otto sier at de (Alex, Martha og Grauben, som Alex er forelsket i) må på sultekur, helt til de finner løsningen på brevet. Alex klarer å finne løsningen; men den er at de må reise inn i jordens indre! Etter et par dager tar sulten på, Otto er ikke til å stoppe! Nå begynner reisen til jordens indre... De får hjelp av en islender ved navn Hans, som blir med dem på reisen. Han redder livene deres noen ganger, og er en meget viktig brikke i handlingen. I jordens indre finner de ut at moderne målinger av varmen inni jorden ikke er sanne, det er ikke 174 grader slik de trodde, men 15! For å komme seg over til nedstigningen til jordens indre, må de over et hav. Der finner de mange utdødde dyrearter, som ikke finnes på jordens overflate. Det er også dinosaurer der. Når de endelig tror de er fremme, finner de ut at de egentlig er på startpunktet?! Men med hjelp av Arne Sakssunnem finner de veien til slutt: En lavaåpning der det er kokende hett... Vil de kokes levende, vil de overleve?  Resten av reisen må du finne ut av selv! ;-)


Terningkast: 5+ 1 kommentar:

  1. Hei.
    Jeg har nettopp fått 3 gamle små bøker og søsteren min likeså.... av Jules Verne. På dansk og trykket i 1913. "Eneste af Jules Verne autoiserede danske Udg.", forsynet med de originale franske Tegninger står her å lese. Artig.
    Hilsen Turid, som ikke har blogg :))

    SvarSlett

Takk for kommentar! Det settes pris på!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...