søndag 26. februar 2012

Herman Melville - Moby Dick

Da har jeg lest barnebokklassikeren "Moby Dick", som har stått på klassikerlista mi i over ett år nå. Det var den andre boka jeg ble ferdig med på lesedagen vår; var ferdig litt før kl. to.... Boka lånte jeg på biblioteket i Trondheim; der har de et utrolig bra utvalg av bøker!Da vi skulle finne bilde til boka, fant vi ikke akkurat det bokcoveret som er på boka jeg lånte på biblioteket. Derimot fant vi utrolig mange andre bokcover og bilder av denne berømte hvalen! Det er veldig mange forskjellige utgaver og bilder som er laget opp igjennom åra... Men så kom jo boka ut første gang i 1851 også da!Moby Dick er blitt omgjort i mange forskjellige former og fortellinger opp igjennom åra. Donald Duck har sin helt egen variant av den; anda Moby Duck... Moby er en fjern slektning av Donald, og han er hvalfanger på sin egen skute...Også i tegneserien Timmy Turner på Disney Channel, dukker Moby Dick opp; i en av episodene lurer Timmy Turner  Tom Sawyer ut av Mark Twain sin fortelling, men Tom Sawyer lurer Timmy Turner tilbake, og fortellingen Moby Dick blir omgjort til Moby Duck... Hvalen blir forvandlet til en stor badeand! Flere klassikere som er med her altså.

Timmy Turner

Det er vel slik med klassikere; de blir brukt i nye sammenhenger og nye fortellinger, og blir derfor "fornyet" gang på gang... Kanskje det er det som gjør dem til klassikere?Moby Dick handler om en mann som heter Ismael; det er han som forteller historien. For mange år siden, da han ikke hadde penger, søkte han hyre på en hvalfangerbåt. Det viser seg at kapteinen; kaptein Ahab, er på jakt etter én bestemt hval... nemlig Moby Dick! Han tok nemlig beinet til kaptein Ahab, og kapteinen er full av hevnlyst. Båten krysser hindringer på veien mot det stedet der Moby Dick er. Det blir et skjebnesvangert møte mellom Moby Dick og mannen men hevnlyst... Resten får du lese selv!


Boka har et gammeldags språk, f.eks skrives "greidde" med to d'er og den har mange gammeldagse ord.  Den er kul, fordi Moby Dick er en klassiker, og forfatteregenskapene kan man bare rose! Forfatteren får hele historien til å høres helt realistisk ut, og det er jo noe alle forfattere vil. 


Terningkast: 6

1 kommentar:

  1. Hei og hopp ;-) Er alltid innom deg og leser bokanmeldelser selv om æ ikkje kommentere hver gang. Men når det er noen kjente som dukker opp må man jo si seg enig med deg om at enkelte klassikere er utrolig gode og udødelige. Har en hel klassikerserie stående i hylla, alle er lest, og gjerne flere ganger.. Du er flink å vurdere bøker, fortsett med det!

    SvarSlett

Takk for kommentar! Det settes pris på!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...