mandag 28. mai 2012

John Boyne - Mytteriet på Bounty

"Mytteriet på Bounty" er en av de klassiske bøkene som jeg har hørt en del om, og som jeg fikk lyst til å lese. Det er skrevet mange bøker om dette mytteriet, som faktisk skjedde i virkeligheten! Sånn sett er dette en historisk roman. Mytteriet skjedde på skipet H.M.S Bounty i 1789, like utenfor øya Tahiti i Stillehavet: 


Den første som skrev om det, var kapteinen på skipet selv, kaptein Bligh. Senere har flere gitt ut ulike versjoner. Denne versjonen, som er skrevet av John Boyne, kom ut i 2010 - altså er det en helt ny roman om dette mytteriet! Det meste skal visst stemme her, etter som det var i virkeligheten. Unntaket er hovedpersonen i boka, jeg-fortelleren, som ikke er en historisk sann person. 

Tahiti ligger i Polynesia i Stillehavet


Året er 1787, den 23. desember. John Jacob Turnstile kan havne i fengsel, men han får valget; to år til sjøs, eller ett år i fengsel. Valget er åpenbart; John får jobben som kahyttgutt/kapteinens private tjener ombord i Bounty. Han møter forskjellige personligheter, og lærer seg livet til sjøs. Da mennene for første gang kommer til en øy, nemlig Otaheite/Tahiti, møter Turnips... unnskyld, Turnstile, sin første kjærlighet, Kaylala, en av kvinnene som bor på Otaheita. Da de legger fra havn og drar til sjøs, begynner det å bli uro i stemningen ombord.

Kapteinen og de som er lojale mot ham, blant annet Turnips, blir satt i en barkasse (en slags livbåt) for åtte personer, men de er nitten... De får et kompass, og så er de nødt til å dra fra skipet...

Boka handler om livet til sjøs. Boka starter veldig bra, i del 1 av boka. På slutten av del 1 blir den litt kjedelig, men så tar den seg opp igjen når de drar fra båten i barkassen. Hvert ord og hver setning må du få med deg; for går du glipp av en setning får du ikke med deg sammenhengen i boka. Det er en drivende god bok! 

Dette står på baksida av boka, og det er jeg helt enig i: John Boyne maner fram lyder og stemninger ombord. 

Terningkast: 5+Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for kommentar! Det settes pris på!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...