søndag 29. april 2012

Hector Malot - Frendeløs

En av bøkene som jeg lånte på biblioteket i påska, var denne. Den har stått på "klassiker-lista" mi i over ett år nå (se i høyremargen!), og er ei veldig kjent barnebok. 

Om forfatteren står det blant annet dette på Wikipedia:

"Hector Malot (født 20. mai 1830 i La Bouille nær Rouen, død 17. juli 1907) var en fransk forfatter. Han debuterte som forfatter i 1859 med Les Amants. I alt skrev Malot over 70 bøker, og hadde størst suksess med Frendeløs (Sans Famille(1878), som handler om den foreldreløse gutten Remi, som 10 år gammel blir solgt til gatemusikanten Vitalis. Sans Famille ble berømt som barnebok, selv om den opprinnelig ikke var ment som det.

Frendeløs er også sendt som hørespill i Barnetimen."Boka handler om Remi, som bor hos familien Barbein. Så finner Remi ut at han bare er et hittebarn. Et hittebarn er et barn som er adoptert eller bor hos noen andre enn foreldrene. Han selges til Vitalis, en italiener, for 20 franc. Vitalis har tre hunder og en apekatt, og de skal spille konserter for andre mennesker for å tjene til livets opphold. Han reiser med Vitalis i to år, og på den turen lærer Remi og bli sterk, smart og slu, - og å lese, skrive, synge og danse. Når Vitalis dør, finner Remi en venn, og de to bestemmer seg for å fortsette turen langs landeveien, denne gangen bare med den ene hunden, Kapi. De andre hundene og apen er også døde. Det viser seg at vennen hans er et musikalsk geni, og de tjener dobbelt så mange franc som de gjorde med Vitalis. Men så finner Remi ut at hans ekte familie leter etter han. De havner hos en falsk familie som driver med svindleri. Til slutt klarer han å rømme, da han finner ut at han ikke er en Driscoll, som familien heter. Imens alt dette, forelsker Remi seg i ei jente ved navn Lise. 

Boka er litt kjedelig i starten. Det er veldig tett skrift, og det er ikke akkurat noen pangstart, ikke noe lar deg rive med i begynnelsen. Boka blir bedre og bedre etterhvert. Den er naturtro, realistisk. Ikke så veldig spennende, men du hører om livets gang, og hvordan det var i gamle dager. At du kunne bli solgt for tjue franc!

Terningkast: 4+

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for kommentar! Det settes pris på!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...