tirsdag 13. mars 2012

Charles Dickens - David CopperfieldNå har jeg lest enda en av de klassiske barnebøkene; denne er skrevet av Charles Dickens - som har 200 års jubileum i år! Det er i år 200 år siden denne engelske forfatteren ble født, og det er mange som vil feire det. Han er nemlig en av de mest kjente forfatterne i verden ennå i dag!


Her er en tegning av forfatteren, slik han så ut den gangen han skrev bøker om fattigdommen og de vanskelige levekårene til mange barn i England på den tida... Jeg har tidligere skrevet om Oliver Twist, som faktisk er en av de mest populære innleggene her på bloggen, måned etter måned! Har både lest boka, og sett filmen. Planlegger også å se filmen om David Copperfield nå som jeg er ferdig med boka... Her er et bilde fra filmen også: 


Jeg hadde som ett av målene mine for 2012 å lese ei bok av Charles Dickens, og nå er dette målet nådd! Men finner jeg flere bøker av han, vil jeg lese dem også. Kanskje du kan anbefale noen?

David Copperfield hadde det veldig bra da han var barn; med moren og husholdersken. Men det er før moren gifter seg på nytt... Stefaren hater David, og får han anbrakt på kostskole. Kostskole er en skole der man blir slått med spanskrør dersom man tar feil på spørsmål, og der man blir rett og slett blir hånet. 

Men når moren dør, må David slutte på skolen, og begynne å jobbe for seg selv. Da er han bare i 14-15- års alderen! Han begynner å jobbe hos Micawber, som dukker opp flere ganger i fortellingen. Det ender med at han rømmer, siden han ikke har det noe bra. Han rømmer til tanten sin; Betsey Trotwood. Endelig smiler livet hans, mens han er hos tanten. Han skal begynne å jobbe på nytt, denne gangen for bedre lønn hos Wickfield & Heap. Men Uriah Heap lurer partneren sin, og David mister jobben...

Da finner han sin store forelskelse; Dora. De forlover seg når de er 18 år gamle. Mens de er forlovet, går det "raka vegen nedover" for David. Da faren til Dora sier til David at han skal trekke tilbake forlovelsen, når det bunnen. Kort etterpå dør faren, og David og Dora gifter seg. Men Dora blir dødssyk, og dør... I tre år seiler David rundt på havet, men da han kommer i land, treffer han barndomsvenninnen, Agnes...

Boka er fantastisk; den er rett og slett nesten "sann". Den er veldig trist, da - jeg har fått høre at filmen også er veldig trist. Jeg liker at historien er trist - det er helt ok. Forfatteren skriver levende; det er ikke så rart, ettersom han skriver litt om sin egen barndom... Det står å lese i etterordet i boka. Språket er ikke så gammeldags som i "Moby Dick", så denne boka er litt mer lettlest!

Jeg anbefaler boka til alle fra 10 år og oppover!


Denne boka er en klassiker fordi boka er kjent, forfatteren er kjent, og den er skrevet i mange nye forskjellige versjoner. Den gis ut fremdeles i dag, og blir "fornyet" gang på gang.

Terningkast: 6


2 kommentarer:

 1. Så artig at du liker også klassikere:)
  Tips: hvis du svarer på dette innlegget kan du være med å bestemme hvordan jubileumsvideoen til Lesehesten fra Sørlandet skal se ut! http://synne77.blogspot.com/2012/03/nskekonserten.html

  SvarSlett
 2. For en utrolig bra blogg!
  Så gøy at du har slik leselyst og samtidig kan inspirere andre til å lese.
  Synes du har en veldig god "boksmak".
  Skikkelig sans for gode bøker!
  Gleder meg til å komme innom igjen. Skal anbefale deg til mange!

  SvarSlett

Takk for kommentar! Det settes pris på!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...